Lakselorden som satte spor

Steinharde fakta fra 1894 kan fortsatt sees på en bergodde ved Namsen. Foto: Tone Løvold

Steinharde fakta fra 1894 er fortsatt synlige på en bergodde ved Namsen. Foto: Tone Løvold.

 

På 1800-tallet var det mange engelskmenn som besøkte Norge. De kom for å klatre i fjell, gå på breer, jakte og fiske laks. De var rike og hadde tid. Begrepet lakselord stammer fra denne tiden. Her er en historie om en av dem.

20. juli i 1894 var en stor dag for lakselorden Thomas Merthyr Guest. Tidlig denne dagen hadde han fått en laks på 36 pund (16,3 kilo) fra båten til roer og gårdeier Peder Anton Gartland. Om ettermiddagen dro de ut for å fiske på den andre siden av Namsen, mot Rossethylla. Det var en fornøyd lakselord som satt i båten.

Lakselorden setter personlig rekord

Rossethylla tilhørte en annen grunneier enn Peder A. Gartland, men Mr. Guest hadde kjøpt retten til å fiske i hele elva. Like utenfor en bergodde bet det på flua til lorden. Det var tydelig at dette var en storlaks. Maken til krefter hadde ikke Mr. Guest kjent før, og han hadde fisket mye i Namsen. Det var ikke enkelt å få opp laksen, men etter mye godt arbeid fra både roer og fisker kom laksen endelig opp av vannet. Og for en laks! 64 pund (29 kilo) stoppet vekta på. Det var ny personlig rekord for Mr. Guest. Dette var også den største laksen som var tatt på sportsfiskeutstyr i Namsen frem til da.

Lakselorden ville ikke bli glemt

Mr. Guest var i ekstase! Hvordan skulle han få foreviget dette øyeblikket? Han gjorde to ting for å sikre bevis og sørge for at han ville bli husket for ettertiden.

For det første sendte han bud etter en fotograf. Nærmeste mann med fotoapparat befant seg sju mil unna! Fotograf Thome kastet seg på sykkelen og tråkket i vei.

For det andre kjøpte han bergodden fra grunneieren for 400 spesidaler! På denne tiden kunne man få en hel bondegård for den prisen. Her bestemte han at navnet sitt, vekta på laksen og årstallet skulle hugges inn i berget, slik at alle kunne se det.

Thomas Merthyr Guest leide samme fiskerett i Namsen i 30 år.

 

En kladd i stein

Øverst ser du teksten som Peder Gartland skal ha brukt tre dager på å hugge inn. På berget litt lenger borte finner vi en uferdig versjon. Men hvorfor finnes det en «kladd» hugget i stein? Kanskje Mr. Guest ikke var fornøyd med arbeidet? Hvem vet?

 
MerthyrGuest.jpg

Mr. Guest, en stilig mann

Her ser du et av bildene fotograf Thome tok etter sin sju mil lange sykkeltur. Legg merke til påkledningen og fiskestanga til Mr. Guest.

Klær av ullstoff og solide lærstøvler var vanlig. Fiskestanga var av tre (greenheart eller hickory), og fiskesnøret laget av silke. Fiskesnella var av messing og veide godt over en halv kilo.

Tidene har forandret seg. Nå bruker sportsfiskere langt lettere utstyr: vadere og fiskejakker av Gore-Tex, fiskestenger av karbonfiber og fiskesnører i plaststoff (PVC). Ei fiskesnelle på størrelse med den Mr. Guest har på bildet, kan i dag veie under 300 gram. Og skrytebildene – de tas med mobilen.

 
 
Gasta Design