
Gytefestival i Lærdal
Me inviterer til Gytefestival med kjekke aktivitetar siste helga i oktober, med mål om å skape merksemd kring laksen.
Me inviterer til Gytefestival med kjekke aktivitetar siste helga i oktober, med mål om å skape merksemd kring laksen.
Foto: Camilla Brattland UiT, prosjektleder for “Sharing our knowledge”
Vi trenger din kunnskap om Tanavassdraget – invitasjon til å delta i samarbeid om forskning knyttet til Tanavassdraget. På Scandic Hotel Hotel Karasjok
Joddu inviterer med dette til informasjonsmøte i Karasjok den 2. desember. kl 17:00.
Nasjonalt Villakssenter Tana – Joddu inviterer på vegne av flere forskningsprosjekter til deltagelse i forskning på Tanavassdraget. Villakssenteret er engasjert av UiT til å koordinere kontakten mellom lokalsamfunn langs Tanavassdraget og forskningsprosjekter som ønsker å forske på tema som særlig involverer lokal, samisk og tradisjonell kunnskap om Tanavassdraget.
PROGRAM
1700 Velkommen ved Camilla Brattland (UiT) og Hege Persen (Joddu). Status for forskningsprosjekter på Tanavassdraget, laks, lokal, tradisjonell og samisk kunnskap.
17.15 Orientering om Sametingets videre arbeid med Karasjok-erklæringen om lakseforvaltning ved Elle-Risten Wigelius, Sametinget.
17.30 "Kan lakseråd bidra til en lokalbasert og helhetlig lakseforvaltning?» Foredrag ved Stine Rybråten, NINA (digitalt).
Spørsmål og svar.
18.00 Pause
18.15 Diskusjon. Lokal deltagelse i forskning og forum for samarbeid om forskning langs Tanavassdraget. Hva innebærer det og hvorfor er det viktig?
19.00 Middag for påmeldte deltakere.
Det er flere prosjekter som ønsker å invitere lokalbefolkningen til å delta på ulike måter og nivåer i forskning på Tanavassdraget:
1. Forskningsprosjektet RecoSal (2023 – 2026) som ledes av LUKE og der NINA og UiT deltar sammen med Universitetet i Umeå, ønsker å bringe sammen bærere av lokal, tradisjonell og vitenskapelig kunnskap og rettighetshavere for å planlegge sammen hva som kan gjøres for å beskytte og gjenoppbygge laksebestandene og laksefiskekulturen langs Tanavassdraget og i sideelveene. Det er ønskelig med en referansegruppe med kunnskapsbærere på begge sider av vassdraget, og deltakelse i prosjektets aktiviteter slik som workshops og intervjuer.
2. Det nyoppstartede prosjektet «Sharing our knowledge» (2024 – 2027) der UiT inngår i et internasjonalt prosjekt ledet av Dalhousie University i Canada. Prosjektet har fokus på klimarisiko i vassdrag som er basis for urfolks kultur, og skal etablere utveksling av kunnskap med urfolk i Canada om klimaendringer og urfolks lederskap i forvaltning av lakseførende vassdrag. Prosjektet ønsker å identifisere behov for forskning på hvordan klimaendringer påvirker vassdraget, og kartlegger samiske begreper og kunnskap om tilstanden til vassdraget. Lokale samarbeidspartnere er DeanuInstituhtta og Joddu, som sammen med Sametinget og UiT er med i prosjektets styringsgruppe.
Bakgrunnen for prosjektene er fokuset på krisen for villaksen, bevaring av elvesamisk kultur og tradisjonell kunnskap som del av kunnskapsgrunnlaget for status for villaksbestandene i Tanavassdraget. Høsten 2023 organiserte UiT og LUKE i regi av RecoSal-prosjektet et møte i Karasjok der forskningsbehov og problemstillinger omkring forvaltning og forskning på laks ble innhentet og diskutert. Prosjektet Sharing our knowledge startet opp i 2024 og er basert på prinsippene om likeverd mellom urfolks kunnskap og vitenskapelig kunnskap og urfolks lederskap i kunnskap og forvaltningspraksis. Prosjektet har etablert en styringsgruppe hvor UiT, Joddu, DeanuInstituhtta og Sametinget går sammen om å drive fram en kunnskapsbase basert på samisk kunnskap om endringer i klima og miljø i Tanavassdraget, og utveksle erfaringer om dette med Mikma’q Nation i Nova Scotia. Styringsgruppa vil også bidra til å bygge opp et fast forum for informasjon og diskusjon om pågående forskning på Tanavassdraget i samarbeid med andre forskningsprosjekter og aktører og med deltakere fra begge sider av vassdraget (planlagt til februar 2025 i Karasjok). Et informasjonsmøte om prosjektet Sharing our knowledge ble arrangert i Tanabru den 4. september og prosjektet sto som en av hovedarrangørene av folkemøtet på Tana bru den 2. oktober og forskningssymposium om laks i urfolksområde i Utsjok den 3 og 4 oktober. Basert på erfaringer fra disse møtene, ser styringsgruppa i prosjektet Sharing our knowledge behov for å sette sammen et forum for samarbeid om forskning om Tanavassdraget. Vi ønsker å legge til rette for deltagelse i et fast forum for en bred gruppe av organisasjoner og enkeltpersoner som ønsker å engasjere seg i forskningen på Tanavassdraget, og i kunnskapsinnhenting generelt, slik som i regi av forsknings- og overvåkingsgruppa for Tanavassdraget. Erfaringene fra møtene og fra dialog med Sametingene i Finland og Norge viser også til at det er særlig viktig å informere og be om kollektivt samtykke fra ikke bare enkeltpersoner, men også fra lokalsamfunn når forskningen berører samisk kulturarv og tradisjonell kunnskap. En slik prosess med kollektivt samtykke er nå i gang i regi av prosjektet RecoSal ved LUKE blant de finske fiskefellesskapene. Med dette inviteres også organisasjoner og bygdelag på norsk side av vassdraget til denne prosessen.
Siden vi vet at organisasjonene langs vassdraget har verdifull kunnskap og innsikt, ønsker vi å invitere bredt til å delta i disse forskningsprosjektene. Et langsiktig mål er etablering av faste forum for samarbeid om forskning med deltakere fra alle deler av vassdraget fra sjø til sidevassdrag på begge sider av grensa. Vi inviterer derfor alle kunnskapsbærere langs hele leveområdet til Tanalaksen fra kysten til de øverste sidevassdragene til å delta. Vi vil trenge deltagere til å både delta i selve datainnsamlingen og til å delta i faste forum som skal bidra til å utarbeide forskningsprioriteringer og råd, blant annet.
Vi håper at mange vil være interessert i å delta aktivt i de nevnte institusjonenes aktiviteter de neste årene. Deltagelsen kan kompenseres innenfor prosjektenes prosjektperioder. Spesielt ønsker vi nå å invitere bygdelag og organisasjoner til å ta stilling til om og på hvilken måte deres organisasjon/bygdelag ønsker å delta i prosjektene, og hva slags ønsker og behov dere selv har for forskning på Tanavassdraget.
Representanter fra bygdelagene og organisasjonene vil også bli invitert til forum for samarbeid om forskning på Tanavassdraget som Joddu vil invitere til i februar 2025.
Vi serverer enkel middag - derfor trenger vi påmelding fra deg/dere
Kontakt:
Hege Persen Nasjonalt villakssenter Tana- Joddu hege.persen@villakssenter.no
Telefon 416 28 141
Camilla Brattland, UiT – Norges arktiske universitet camilla.brattland@uit.no.
Foto: Paul Eric Aspholm
Tirsdag den 26. november inviterer Næring og Rovvilt, NIBIO og SNO deg til en spennende kveld med fokus på bjørn i Tana og Finnmark.
Er du interessert i å vite mer om bjørnen som bor blant oss? Uansett om du er i reindrifta, sauenæringa, eller bare er nysgjerrig, så er du hjertelig velkommen til en lærerik og hyggelig kveld.
Arrangementet er åpent for alle og helt gratis! Det vil være tilgang på kaffe underveis, og vi serverer også kaffemat.
Paul Eric Aspholm
Forsker fra NIBIO oppdaterer oss på årets resultater fra hårfellene som har vært i bruk.
Program:
18:00: Velkommen til Bjørnekveld, ved Paul Eric Aspholm (NIBIO)
18:10: Elida Langstein fra Næring og Rovvilt forteller om prosjektet
18:45: NIBIO presenterer årets bjørnehårfelleprosjekt fra Tana, Karasjok og Porsanger – se resultater og funn!
20:00: SNO avslutter med innsikt i bjørnebestanden i Finnmark.
Foto: Sergey Ivanov
Møt opp for en trivelig og lærerik kveld!
Kan du ikke delta i Tana arrangerer vi også bjørnekvelder i:
Karasjok: Sápmi Ko, onsdag 27. november kl. 18:00
Porsanger: Stabbursnes Naturhus og Museum, torsdag 28. november kl. 18:00
Velkommen til Bygdekafe med oss Historiker og Forfatter Dag F. Simonsen
Foredraget skal handle om hovedtrekk i historien til det som nå er nedre Tana, altså det som var Tana kommune fram til 1964. Dag vil snakke om etapper i utviklingen i hovednæringene og i samfunnslivet, særlig i tida fra ca. 1870 til ca. 1940. Dette må du få med deg!
Vi gleder oss- og Velkommen skal du være!
Arrangører:
Tana Frisklivssentral/Deanu Álšaguovddáš
Gytinga er starten på nye lakseliv. Bli med på Gytefestival med Nasjonalt villakssener i Lærdal.
Foto: Camilla Brattland UiT, prosjektleder for “Sharing our knowledge”
Joddu er engasjert av UiT til å koordinere kontakt mellom lokalsamfunn langs Tanavassdraget og flere forskningsinstitusjoner som ønsker å forske på tema som særlig involverer lokal og tradisjonell kunnskap om Tanavassdraget, på ulike måter og nivåer i forskning på Tanavassdraget.
På informasjonsmøte vil dere få mer info om :
1. Forskningsprosjektet RecoSal som ledes av LUKE og der NINA og UiT deltar sammen med Universitetet i Umeå, ønsker å bringe sammen bærere av lokal, tradisjonell og vitenskapelig kunnskap og rettighetshavere for å planlegge sammen hva som kan gjøres for å beskytte og gjenoppbygge laksebestandene og laksefiskekulturen langs Tanavassdraget og sideelver.
2. Det nyoppstartede prosjektet «Sharing our knowledge» der UiT inngår i et internasjonalt prosjekt med fokus på klimarisiko i vassdrag som er basis for urfolks kultur, samarbeider med DeanuInstituhtta og Joddu for å identifisere behov for kunnskap om klimarisiko.
Vi vet at innbyggerne langs vassdraget har verdifull kunnskap og innsikt, ønsker derfor å invitere dem til å delta i disse forskningsprosjektene. Vi inviterer derfor til et uforpliktende informasjonsmøte på Scandic Hotel Karasjok mandag 14. oktober
Alle er velkommen!
Bevaring av laksefiskekulturen langs Tanavassdraget
Folkemøtet er et møte om bevaring av laksefiskekulturen langs Tanavassdraget arrangert av Sametinget, prosjektet Sharing our knowledge (UiT) og Joddu – Nasjonalt villakssenter.
På møtet blir det innledninger og foredrag om bevaring av urfolks kultur og laksefiske i en kontekst preget av reduksjon i laksestammene verden over.
Målgruppa er lokalbefolkning og gjester fra arrangementet 2nd International Indigenous Salmon Peoples Gathering som foregår i Karasjok dagene før.
Det tolkes mellom samisk, norsk og engelsk og arrangementet blir tilgjengelig på stream.
Program
Velkommen med Hege Persen
musikalsk innslag Andreas Gundersen og Mihka Helander
Moderator: John Trygve Solbakk.
informerer om tolking, visual scribe (Nikki),
Åpning ved ordfører i Tana - Jon Erland Balto
09:30 Kaffe og frukt,
10:00 – 10:15 Hilsen fra Sametinget ved Sametingspresident Silje Karine Muotka
10:15 – 10:30 Hilsen fra Miljøvernministeren - videohilsen
10:30 – 10:45 Laksefiskets historie i Tanavassdraget, Aage Solbakk (DeanuInstituhtta)
10:45 Pause - Kaffe og kaker
Kulturbevaring og folkehelse
11:00 – 11:20 Bevaring av urfolks kultur når laksen forsvinner. Innledning ved invitert gjest fra Mi’kmaw First Nation, Nova Scotia. Darren Sylvester
11:20 – 12:15 Panelsamtale med inviterte gjester, representanter fra bygdelag og organisasjoner.
Tema: Hva skal til for at den samiske laksefiskekulturen skal overleve?
Deltagere: Aage Solbakk, Darren Sylvester, Ellen Ravna, Olaf Trosten, Harry Johansen, Oskar Trosten, Sandra Marja West, Jon Erland Balto
Åpent for spørsmål fra salen
Avslutning ved John Trygve Solbakk
12:15 Lunsjpause - Laksesuppe og koldtbord for 45 personer+ kake+kaffe+te Maten serveres av Café Kievra
13.00 - 15.30 Elvevandring med guide Dag Broch som avsluttes med Aage Solbakk og bål i gapahukene ved Tanabru.
Delta på stream: https://meeting.interactio.com/6y6t-pv69-57qs
Vi er ferdig med utstillingane i Lærdal og inviterer til offisiell opning, kombinert med fagseminar med fleire spennande innlegg om villaksen. Arrangementet er ope for alle.
Foto: Camilla Brattland UiT, prosjektleder for “Sharing our knowledge”
Joddu er engasjert av UiT til å koordinere kontakt mellom lokalsamfunn langs Tanavassdraget og flere forskningsinstitusjoner som ønsker å forske på tema som særlig involverer lokal og tradisjonell kunnskap om Tanavassdraget, på ulike måter og nivåer i forskning på Tanavassdraget.
På informasjonsmøte vil dere få mer info om :
1. Forskningsprosjektet RecoSal som ledes av LUKE og der NINA og UiT deltar sammen med Universitetet i Umeå, ønsker å bringe sammen bærere av lokal, tradisjonell og vitenskapelig kunnskap og rettighetshavere for å planlegge sammen hva som kan gjøres for å beskytte og gjenoppbygge laksebestandene og laksefiskekulturen langs Tanavassdraget og sideelver.
2. Det nyoppstartede prosjektet «Sharing our knowledge» der UiT inngår i et internasjonalt prosjekt med fokus på klimarisiko i vassdrag som er basis for urfolks kultur, samarbeider med DeanuInstituhtta og Joddu for å identifisere behov for kunnskap om klimarisiko.
Vi vet at organisasjonene langs vassdraget har verdifull kunnskap og innsikt, ønsker derfor å invitere dem til å delta i disse forskningsprosjektene.
Uforpliktende informasjonsmøte på villakssenteret i Tana onsdag 4. september.
Alle er velkommen!
Besøk våre 10 poster langs den populære «brurunden» i Namsos og finn ut ting om laksen som du ganske sikkert ikke visste fra før.
Til topps i Tana og Nesseby er en aktivitetskampanje med fjellturer for alle. Gjennom konkurranse og turglede håper Tana Frisklivssentral/Nesseby Frisklivssentral å motivere folk til å benytte seg av den vakre naturen vi har i vårt nærområde.
Ved hjelp av Trimpoeng appen kan alle turer registreres og man får ulik poengsum utfra vanskelighetsgrad på turen.
Nærmere beskrivelse av mange av turene finner man på godtur.no eller ut.no
Registrering av turen
Turen registrerer du i appen. Blir du tom for strøm, eller glemte å ha med telefon kan du sende e-post til post@kievra.no så registrerer vi turen for deg. Appen heter Trimpoeng, og kan lastes ned på adroid og iPhone.
Premiering
Konkurransen vil vare fra 1. juni fram til 1. oktober.
Alle som når en poengsum på 80 poeng er med i trekningen av fine premier.
Alle premiene sponses av Intersport Tana. Her finner du også utstyr for turen.
Allemannsretten gir alle rett til å ferdes fritt og oppholde seg der de ønsker i naturen – uavhengig av hvem som eier grunnen. Den gir oss også rett til å høste fra naturen, for eksempel saltvannsfisk, bær, sopp og ville blomster. Vi minner om at med denne retten følger også en plikt om å ta vare på naturen og ikke levne spor eller søppel etter deg.
Mer informasjon finner du her :
Hele året, så lenge det ikke er snø, kan du vha appen geocaching lastet ned på din smarttelefon lete deg fram til våre flotte cacher som byr på historier om villaksen og Namsenvassdraget. På leting etter våre cacher må du se etter flotte skiferbokser. Innholdet i historiene skal vi ikke røpe, men her finner du biologiske fakta, sagn, kulturhistorie og fortellinger. Cachene er plassert på flotte lokaliteter langs Namsenvassdraget fra Namsos og opp til Namsskogan. «Trailen» har vi gitt navnet «Laksehistorier langs Namsen».
Torsdag 16. november besøker Paul Eric Aspholm fra NIBIO Nasjonalt villakssenter Tana - Joddu.
Han vil fortelle om årets resultater fra hårfellene som har vært satt ut i Tanadalen i år.
Paul Eric Aspholm
Forsker fra NIBIO oppdaterer oss på årets resultater fra hårfellene som har vært i bruk.
Statsforvalteren i Troms og Finnmark og SNO vil også delta på møtet.
Mål med arrangementet er å formidle resultater fra årets hårfelle og sjekke stemning for videreføring av prosjektene til neste år, og kanskje får vi svar på om bjørnen er begynt å spise pukkellaks ….
Foto: Sergey Ivanov
Velkommen til opplesning av Laksekapittelet fra Sannhets- og forsoningsrapporten på Miljøbygget i Tana.
Naturveiledere fra våre avdelinger i Lyngdal, Lærdal, Namsos og Tana samles for å utveksle erfaringer.
-Som i dag undergraves av arrogansen utenfra.
Foredrag med Steinar Pedersen
Foto: Kjell Magne Johnsen
For skoleklasser i Tana, Utsjok og Inari
Karthistorie, naturbenevnelser og stedsnavn i Tana
Der blant annet pukkellaks og erfaringer fra sesongen 2023 i Finnmark står på programmet.
Gratis for bedrifter som er samarbeidspartnere med Namsenvassdragets Elveeierlag.
For forskere, forvaltning, politikere, fiskeforeninger og rettighetshavere