Villaksens sanser - leseoppgave og en aktivitet

Villaksen kan både, se, høre, lukte, smake og føle. Teksten under gir deg et innblikk i hvordan villaksens sanser er. Aktiviteten utfordrer deg til å bruke andre sanser enn synet.

Kompetansemål for 7. trinn, Naturfag

  • gjøre rede for hvordan organismer kan deles inn i hovedgrupper, og gi eksempler på ulike organismers særtrekk.
  • gjøre rede for noen av kroppens organsystemer og beskrive hvordan systemene virker sammen.
Bilde av siden til en laks. Ved å se nøye  etter kan man se en stripe på midten.

Se nøye på dette bildet av siden på en villaks. Midt på ser du en slags linje. Det er sidelinjeorganet som laksen kan føle med. Les om følesans lenger ned på siden. Foto: Eva B. Thorstad

Villaksens sanser

Villaksen har de samme sansene som deg, men de virker ikke helt på samme måte. Villaksen har ikke øyelokk, den har ingen ører på utsiden og nesen er bare to hull.

unsplash-image-0N_azCmUmcg.jpg

Syn

Tenk om du hadde hatt øynene dine der ørene dine sitter. Hvordan hadde det vært å se da? Villaksens øyne sitter på hver side av hodet. Den kan se både fremover, bakover og til sidene uten å snu hodet. Øynene er uavhengige av hverandre. Det betyr at villaksen kan se fremover med det ene øyet og bakover med det andre øyet samtidig. Øyelokk har den ikke. Vannet holder øynene fuktige og rene. Fisker kan se farger og er vanligvis nærsynte.

Bilde av en gutt med øreklokker på.

Hørsel

Selv om vi ikke kan se ørene på villaksen, kan den høre. Den har indre ører. Plasking i vann hører villaksen veldig godt. Lyd som går gjennom luft, hører den dårlig. Villaksens indre øre ligger i hodet. Øresteinene er noen små, løse bein inne i øret som hjelper villaksen med både å høre og å holde balansen. Du kan godt prate ved elvekanten uten å forstyrre villaksen, men tramper du i båten, kan den høre deg godt.

Bilde av ei jente som lukter på blomster.

Luktesans

På fiskens hode er det to luktegroper som ligger foran øynene. Det er nesen. Fisken har kjempegod luktesans. Luktesansen er viktig for å finne mat. Men villaksen bruker også luktesansen når den skal finne veien tilbake til fødeelva si for å gyte. Når den nærmer seg kysten, klarer den å lukte seg frem til den elva den vokste opp i, og helt opp til det stedet i elva der den ble klekket.

unsplash-image-b6CCEsofl90.jpg

Smakssans

Villaksen kan kjenne smak. Smaksorganet ligger i munnen.

unsplash-image-b4YEkcG581Q.jpg

Følesans

Langs sidene på villaksen går det en linje. Dette er sidelinjen, et spesialorgan som bare fisker og noen amfibier har. Sidelinjen har mange små hull som oppfatter bevegelser og trykkendringer i vannet. Sidelinjen er god å ha for å oppdage farer og for å finne mat.

Mange lurer på om laksen får vondt når den biter på kroken. Vi vet at laks kan føle smerte, men det vi ikke vet, er hvordan denne smerten oppleves.

 

«Stille jakt» - en aktivitet

«Stille jakt» utfordrer deg til å bruke andre sanser enn synet. Vi leker at en ørret jakter på en lakseunge. Det er dårlig sikt i elva denne dagen, så både ørreten og lakseungen må ha bind for øynene.

  1. Klassen stiller seg i en ring og holder hverandre i hendene. Ringen er jaktområdet.

  2. Velg en ørret og en lakseunge. Begge får bind for øyene. De snurres rundt og plasseres litt fra hverandre i ringen.

  3. Jakten er i gang. Ørreten må bruke lukt og hørsel for å finne lakseungen. Lakseungen må gjøre det samme for å passe seg.

  4. Alle må være stille og følge med på jakten.

color2.jpg

Lær om sansene dine

Se filmen

 

Til læreren

Voksen ørret spiser småfisk, blant annet lakseunger. Aktiviteten er en stille lek som er ganske spennende! Gjennomføres leken på et underlag som demper lyden, kan det ta lang tid før lakseungen blir fanget.

Dere kan variere leken på ulike måter. Prøv for eksempel med flere ørreter samtidig eller flere lakseunger.

Det er også mulig å gjennomføre leken med en lakseunge som det er lettere å fange. Flytt for eksempel handlingen i leken til havet. Lakseungen, som nå er smolt på vei til havet, kan få på seg for mange lakselus. Smolten blir da svekket og er et enklere bytte for predatorer i havet. Heng en bjelle på laksesmolten, eller ta på laksesmolten en regnjakke som lager lyd. Gjør det jakten lettere for predatoren?

 
 
Bilde av elevhefte

Elevhefte

Nasjonalt villakssenter jobber for en sterkere villaks og vil slå et slag for bekken som pedagogisk ressurs. Ta med erfaringer fra klasserommet og sett dem i sammenheng med erfaringer ute. Mange skoler i Norge har en nærbekk. Selv i våre største byer finnes det bekker som kan besøkes. Kontakt oss for bistand, tips og faglig påfyll.

Elevheftet «Hvem bor i elva di?» kan være til hjelp både i forarbeid og etterarbeid.

 
Gasta Design