Vet du hvem som bestemmer over laksefisket?

Villaks, sjøørret og sjørøye har til alle tider vært viktige ressurser for oss mennesker. Vi er mange som vil fiske, og da kan ingen fiske uforsvarlig mye. Myndighetene har laget mange lover og regler for at fikset skal være bærekraftig. 

 
Fru Justitia er et symbol for lov og rett, der sverdet står for rettshåndhevelsen, vekten for dømmende virksomhet og bindet for upartiskhet.

Fru Justitia er et symbol for lov og rett, der sverdet står for rettshåndhevelsen, vekten for dømmende virksomhet og bindet for upartiskhet.

Offentlig fiskeforvaltning

Villaks, sjøørret og sjørøye er viktige naturressurser. Fisket etter de ettertraktede fiskene og andre ting som berører dem, er nøye styrt, eller forvaltet om du vil, av myndighetene. Her til lands er det Klima- og miljødepartementet, Miljødirektoratet, Statsforvalteren, fylkeskommunen og kommunen som er fiskeforvaltningen. Det står i lakse- og innlandsfiskeloven. Fiskeforvaltningen bestemmer når og hvor du kan fiske i både elv og sjø, og hva du kan fiske med.  Blant mange andre ting bestemmer de også hvor ei elv slutter og hvor sjøen begynner. 

 

Fisketider og fiskeredskap

Miljødirektoratet i Trondheim bestemmer fisketider og hvilke fiskeredskaper som kan brukes. For å være sikker på at fiskereglene blir så riktige som mulig har direktoratet utnevnt 13 forskere fra sju forskjellige universitet og forskningsinstitusjoner. Forskergruppen heter Vitenskapelig råd for lakseforvaltning og de vurderer hvert år tilstanden til villaksbestandene våre. Det vil si at de både vurderer om det er nok gytelaks i elvene etter at fisket er avsluttet og hvilke trusler som har størst negativ påvirkning på bestandene. Erfaringsbasert kunnskap skal også brukes. Det står i naturmangfoldloven. Fordi tilstanden varierer mellom laksevassdragene, fastsetter Miljødirektoratet ulike fiskeregler for hvert enkelt vassdrag og kyststrekninger. Der tilstanden er dårlig er det forbudt å fiske. Noen laksevassdrag krysser grensene til naboland, og da bestemmes fiskereglene i samarbeid med andre land.

 

Grunneierne

Grunneierne både langs elv og sjø har enerett til å fiske etter villaks, sjøørret og sjørøye. Unntak er at alle kan fiske i sjøen med stang og håndsnøre, men ofte også det etter bestemte regler. Mange leier ut fiskeretten sin eller selger fiskekort. Grunneierne langs laksevassdrag må organisere seg i såkalte elveeierlag. Elveeierlagene kan blant annet bestemme strengere fiskeregler for elva si enn det Miljødirektoratet har gjort, men de kan ikke gjøre reglene mindre strenge. En

grunneier har derfor ikke lov til å fiske i egen elv når fiskeforvaltningen ikke har åpnet den for fiske.

 

Bilde av viking med øks

Vikingene …

Fiskeregler er ikke noe nytt. Vikingkongene skrev ned lover om laksefiske for mer enn 1000 år siden, og kanskje var reglene bestemt lenge før det. .