Villaksen finner hjem - en aktivitet

Denne aktiviteten har vi kalt lukteleken. Den handler om hvordan villaksen finner tilbake til den elva den vokste opp i, etter å ha vært på en flere tusen kilometer lang reise i havet.

Kompetansemål 7. trinn, Naturfag

  • stille spørsmål og lage hypoteser om naturfaglige fenomener, identifisere variabler og samle data for å finne svar.
  • gjøre rede for hvordan organismer kan deles inn i hovedgrupper, og gi eksempler på ulike organismers særtrekk.
Bilde av en gutt som lukter på noe i en kopp.

Lukter denne “elva” det som står på lappen min, tro?

Villaksen finner nesten alltid hjem

Etter en næringsvandring på flere tusen kilometer i havet, skal villaksen hjem for å gyte. Den finner nesten alltid tilbake til den elva den vokste opp i.

Villaksen finner til og med frem til det stedet i elva der den selv var et rognkorn. Hvordan i all verden klarer den det?

Innebygd kompass

Villaksen har magnetisk jern i hodet og i sidelinjeorganet. Det hjelper laksen med å registrere jordas magnetfelt, akkurat slik et kompass gjør. På den måten finner den frem til kysten.

God nese

Når den kommer frem til kysten, tar en annen sans over: luktesansen. Den siste biten hjem følger laksen lukten av elva si.

 
Bilde av en laksestim som er på vei hjem mot elva. Bildet er ifra havet

Denne gjengen har nådd kysten og har fått ferten av elva si. Nå er de snart hjemme. Foto: Audun Richardsen

 

Dette er lukteleken

Læreren legger ut tre tau på bakken. Tauene skal forestille tre forskjellige elver. I enden av hvert tau setter læreren ut kopper som er dekket til sånn som på bildet øverst. Innholdet i de tre koppene lukter forskjellig. Av læreren får du en lapp hvor det står hvilken lukt du skal finne. Står det bringebær på lappen din, er du en bringebærlaks som skal lukte deg frem til bringebærelva.

Før dere starter, må du vite følgende:

  • Laks kan ikke snakke, så i denne leken må ingen bruke ord. Det er morsommere hvis ingen vet hva som står på lappen din.

  • Når startskuddet går, trenger du ikke å skynde deg. Det er tidlig på sommeren, og det er lenge til du trenger å finne gyteplassen din.

  • Følg tauene, og lukt på alle koppene.

  • Still deg i den «elva» du tror har lukten som står på lappen din.

  • Husk at dere alle er vinnere! Det er bare 5 % av smolten som vandrer ut i havet, som faktisk kommer tilbake til elva!

Å velge feil elv er ikke feil

Av og til hender det at laks svømmer opp i en annen elv enn den vokste opp i. Så lenge det er snakk om få laks, kan dette faktisk gjøre laksen i elva litt sterkere.

 

Til læreren

Denne aktiviteten passer godt etter å ha gjennomgått laksens livssyklus og jobbet med sansene.

Praktisk forberedelse: Finn frem 3 pappkrus, 3 strikker, 3 kluter (kjøkkenkluter til engangsbruk egner seg godt) og 3 tau. Hvis du velger å skrive ut den vedlagte filen med lapper, trenger du litt bringebærsyltetøy, litt makrell i tomat og litt banan.

Leken gjennomføres som beskrevet, og den kan oppsummeres slik:

  • Fant alle laksene riktig elv? Avslør luktene, og finn ut om noen vandret feil. Feilvandrede lakser har ikke gjort noe feil. De kan bli stående der de er.
  • Hvor mange lakser ble det i hver elv?
  • Hvilken elv har flest hunnlakser?
  • Hvilken elv vil få flest lakseunger til neste år? Her er poenget at det ikke nødvendigvis er den elva med flest lakser som får flest lakseunger, men den elva som har flest hunnlakser.
  • Ei elv med bare hunnlakser ligger selvfølgelig dårlig an. Hvis det skjer, kan du spørre om det er noe som mangler i ei av elvene.

Hunnlaksen produserer eggene (1450 rogn per kilo kroppsvekt) og er derfor mest verdifull for elva. En hannlaks kan befrukte rogna til flere hunnlakser. I mange lakseelver er det laget regler om at det skal settes ut igjen hunnlaks på slutten av sesongen.

 
 
Bilde av elevhefte

Elevhefte

Nasjonalt villakssenter jobber for en sterkere villaks og vil slå et slag for bekken som pedagogisk ressurs. Ta med erfaringer fra klasserommet, og sett dem i sammenheng med erfaringer ute. Mange skoler i Norge har en nærbekk. Selv i våre største byer finnes det bekker dere kan besøke. Kontakt oss hvis dere ønsker hjelp, tips og faglig påfyll.

Elevheftet Hvem bor i elva di? kan være til hjelp i både forarbeid og etterarbeid.

 
Gasta Design