August

Foto: Mikko Kytokorpi “GyteklarTanalaks møter en Harr på jakt etter gyteplass”

Gyteklar Tanalaks møter en Harr på jakt etter gyteplass. Foto: Mikko Kytokorpi

På leting etter en gyteplass

Vi skriver august. Det er fortsatt en stund til laksen skal gyte, men forberedelsene er i gang. Laks som har stått lenge i elva, har mistet sølvglansen og blitt mørkere i skinnet. Skinnet på hannlaksen får etter hvert et rødskjær, mens hunnlaksen blir mer brunlig. På hannlaksen kan vi ane en begynnende krok på underkjeven. Lakseskinnet virker tykkere nå, og skjellene sitter litt fastere. Det er nemlig lurt å være hardhudet når man skal slåss og kanskje være i elva en hel vinter. Laksen gjør seg klar. Etter å ha holdt seg forholdsvis rolig på samme sted, kanskje i flere uker, begynner den å lete etter den perfekte gyteplassen.

Aktiviteten til laksen henger sammen med både vannføring og temperatur. Har sommeren vært tørr og varm, har nok laksen holdt seg veldig rolig. Liten vannføring og høye temperaturer kan få laksevandringen til å stoppe nesten helt opp. Men når det først kommer regn, gjerne i august, blir det stor aktivitet.

August er også en viktig måned for elvemuslingen. Eggene befruktes omtrent på denne tiden, og i løpet av noen uker skal bitte små larver støtes ut i elvevannet. Skal den lille larven vokse opp, er den helt avhengig av å møte en lakse- eller en ørretunge på sin vei. Den må nemlig feste seg til gjellene på fisken og leve der i ni til elleve måneder før den kan slippe taket og starte et langt og stillferdig liv som musling. En elvemusling kan bli over 200 år gammel.

Hege Persen