September

Foto: Henrik Hårdensson Berntsen, NINA

Pukkellaks. Foto: Henrik Hårdensson Berntsen, NINA

Uønskede konkurrenter på gyteplassen

Et kaldere drag i lufta varsler om at høsten nærmer seg. Laksene begynner å kle seg i gytedrakt og stiller seg opp på gyteplassene. Det er enda en stund til de skal gyte, men i mange elver finnes det allerede befruktede lakserogn i elvegrusen. Dette er rogn som slett ikke burde være der. Foreldrene er en art stillehavslaks, nemlig pukkellaks.

Pukkellaks er en fremmed art som ble satt ut i vassdrag på Kolahalvøya fra slutten av 1950-tallet. Nå har den dessverre funnet frem til norske elver og gyter her. I en stadig større del av Norge er det mye pukkellaks.

Pukkellaksen kan føre med seg med sykdommer og parasitter, og den kan ødelegge for både villaksen, sjøørreten og sjørøya. Pukkellaksen foretrekker til dels samme gyteplasser som vår villaks, sjøørret og sjørøye, men den gyter tidligere. Vi vet at pukkellaks som snart skal gyte, er svært aggressiv. Lokale laksefisker velger derfor å holde seg unna steder der de normalt ville ha vært.

Yngelen til pukkellaksen, som klekkes tidlig om våren, har det travelt med å komme seg til havet. Den er bare i elva i noen uker før den drar av sted. Pukkellaksyngelen kan være tallrik og ha god matlyst den korte tiden den er i elva. Særlig pukkellaksyngel som er klekket ut langt oppe i ei elv, kan forsyne seg grovt av villaksyngelen sitt matfat på turen ut.

Invasjonen av pukkellaks var spesielt stor i 2021. Aldri tidligere er det registrert større mengder. Spesielt var elvene nord i landet hardt rammet. Vi vet lite om hvilke konsekvenser dette vil få.

Foto: Mikko Kytokorpi,   “Tanalaks på leit etter gyteplass”

Tanalaks på leting etter gyteplass. Foto: Mikko Kytokorpi.

Hege Persen